top of page

Megújulás

A megújulás kiállítás keretein belül lehetőségem nyílt a pannonhalmi gimnázium 11.B osztályos tanulóival részvételi alkotásokat készíteni. Médiumunknak először a videót, majd mellé a fotót választottuk. Egy konkrét szituáció problémájával érkeztem a fiúk közé, majd hamar világossá vált, a részt vevő diákoknak határozott és eltérő elképzelésük van arról, mit szeretnének csinálni. Így is lett, a hatnapos intenzív együtt alkotás során elkészítettük két víziójukat a Megújulás szóval kapcsolatban. 

 

A kisfilm a belső megújulással foglalkozik. Azzal, hogy az embernek hányszor kell az életben megújulnia. Habár a megújulást általában pozitívan értelmezzük, a folyamat mégsem mindig kellemes. Le kell vetkőznünk a fölös rétegeket, és önvizsgálatot kell végrehajtanunk ahhoz, hogy meg tudjunk újulni. Ezt a folyamatot kételyek, félelmek kísérik, amíg meg nem érkezünk az új pontba. Majd, amikor megérkeztünk, ismét meg van számlálva az idő, mennyit töltünk el ebben a fázisban, és mikor kell ismét megújulnunk. 

 

A fotó a videóval szemben nem személyes szempontok alapján, sokkal inkább vallási és szakrális szempontból közelíti meg a fogalmat. Azzal foglalkozik, hogy a világban megjelenő bűnökből hogyan húzhat ki a hit. Hogy a lelki és szellemi megújulás mindig lehetséges, csak a fény felé kell fordulni.

 

A részvételi alkotás módszeréül a kritikus pedagógia alapjait vettem kiindulópontnak. A célom az volt, hogy a fiúk egymástól tanulva egy demokratikus közösségben tudjanak művészileg együtt gondolkodni, valamint megfogalmazni és kifejezni saját véleményüket. Mindkét alkotást közösen csinálták, ami tovább erősítette az egyenlőségen alapuló részvételi munkát. Fontos szempont volt számomra, hogy ne befolyásoljam a diákok döntését, hanem teret adjak az ő gondolataiknak és támogassam őket szakmailag azok kivitelezésében, azért, hogy a néző egyértelműen láthassa, mit is gondol a tíz fiú a megújulásról.

 

Részt vevő diákok voltak: Bencze Attila, Berthóty Balázs, Demeter Balázs, Geiger Márton, Győriványi Kolos, Pittner Dávid, Rácz Boldizsár, Szabó Dávid, Szegszárdy Zsombor, Tomor Zsombor 

Megújulás
Megújulás Kiállítás
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page